Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a cerut marți oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

”Libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți ii sunt in continuare negate. Deși Romania îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European – de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acționeze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

Întrebat care este termenul legal în care Comisia Europeană trebuie să răspundă cererii sale, Tomac a spus că ”termenul legal e de 30 de zile, dar ținând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligația să acționeze deîndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană”.

Care sunt pașii următori dacă totuși Comisia Europeană nu atacă în justiție decizia Consiliului UE? ”Mai avem și alte instrumente și le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa”, a spus Eugen Tomac, adăugând că ”Comisia trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.