Un festival de toamnă, cu bulz şi pastramă, va avea loc, de joi până duminică, în Parcul Tineretului, potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis, miercuri, Agerpres.

„Că se numeste bulz de mămăligă, bulz ciobănesc, urs de mămăligă sau gâscă de mămăligă, umplut cu urdă, caş sau brânză de burduf, bulzul rămâne cu siguranţă acel preparat rustic ce aminteşte de savoarea mâncărurilor ciobăneşti, de altăoară. Această bunătate surprinde perfect bogăţia gusturilor româneşti, dar şi simplitatea vieţii din munţi sau cătune îndepărtate. Gustului tradiţional românesc va fi întregit şi de un preparat aparte, mămăliga savuroasă în pături, un bulz reinterpretat, pregătit după o străveche reţeta ardelenească, pentru care bucătari iscusiţi vor aşeza în tihnă un strat de mămăligă, unul de brânză, unul de unt, afumătură din belşug, iar un strat de mămăligă, unt, brânză şi afumătură, iar la final, în loc de «frişcă» la acest «tort» inedit, vor unge bine cu o strachină de smântână proaspătă”, au transmis organizatorii festivalului.

Potrivit acestora, ciobanii vor pregăti şi o pastramă bine încinsă pe grătar.

Meşteri ai grătarelor vor da „din casă” cele mai bine păstrate secrete despre gătitul şi friptul cărnurilor: pastramă de berbecuţ la grătar, pastramă de oaie la ceaun, cotlete de berbecuţ la grătar, pastramă în bere la tigaie, sloi de oaie, pastramă friptă-n jar, pe funduri de lemn sau la ceaun, cârnaţi de casă tradiţionali din carne de porc sau cârnaţi de casa tradiţionali de vită cu oaie, cârnaţi la garniţă, cârnaţi cruzi sau afumaţi, toate acestea lângă o bărdăcuţă cu vin, must sau bere, se mai arată în comunicatul amintit.

Nu vor lipsi nici plăcintele maramureşene, munteneşti, poale-n brâu moldoveneşti, plăcinte dobrogene cu brânză, plăcinte şi prăjituri cu fructe de sezon, pregătite toate „în văzul lumii”. Vizitatorii vor putea savura deserturi savuroase, clătite şi gogoşi, cheesecake şi prăjituri cu fructe, turtă dulce pentru cei mici, dulceţuri şi gemuri de cireşe şi de vişine, toate preparate cu ingrediente naturale, gătite după reţete tradiţionale, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.