Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua.

Premierul a susținut că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”.

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.

La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținereaa fermă a Franței și germaniei.

Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.

Datele inclusiv de la inst europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.

Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur care după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.

Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celalalte state membre împărătșesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.