Un proiect de lege inițiat de șapte parlamentari UDMR pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”, menit să protejeze copiii împotriva „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”, a trecut tacit de Senat miercuri, 27 aprilie, potrivit fișei proiectului. Inițiativa nu a fost dezbătută deloc în Senat și acum merge la Camera Deputaților.

Deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care a intrat în Parlamentul Romaniei pe listele UDMR, a anunțat în iulie că va depune un proiect de lege intitulat ”pentru protecția copiilor” similar cu cel din Ungaria care a atras critici vehemente din UE.

Proiectul din Ungaria, inițiat de Fidesz – partidul premierului Viktor Orban, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013 din Rusia.

Ce prevede proiectul de lege depus de parlamentarii UDMR:

„Alineatul (1) al articolului 89 se completează și va avea următorul cuprins:

„(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc”, prevede proiectul de lege BP778/2021, inițiat de UDMR.

Inițiatorii proiectului de lege sunt următorii șapte parlamentari UDMR:

Benedek Zacharie,
Biró Rozália-Ibolya
Gál Károly
Könczei Csaba
Kulcsár-Terza József-György
Seres Dénes
Zakarias Zoltán

De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca cel puțin o dată pe semestrul unui an școlar să fie derulate „programe de educație pentru viață, inclusiv educație de sănătate sexuală pentru copii în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Totodată, în proiectul de act normativ mai este precizat faptul că „sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea”, iar „sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau cel masculin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.