Zi decisivă pentru aderarea României la Schengen. Toți ochii sunt ațintiți, joi, către ședința Consiliul Justiție și Afaceri Interne, unde, începând cu ora 13:25, ora României, se va tranșa aderarea la Schengen a țării noastre.
Deși Uniunea Europeană susține aderarea României, Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avansat miercuri într-o ședință cu ușile închise a PPE luna martie 2023 ca posibilă dată de aderare a României la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse politice. În aceeași ședință, europarlamentarii români Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan l-au atacat dur pe cancelarul austriac pe tema apropierii de Rusia iar Nehammer s-a referit la amenințările legate de companiile austriece din România, spunând că eventuale presiuni în România asupra acestora ar fi de neacceptat.
Într-o conferință de presă susținută ieri seară, Cancelarul Austriei a evitat să spună direct că țara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI. Dar a făcut-o ministrul de Interne, într-o declarație radiofonică, acesta spunând că Austria își va folosi dreptul de veto în privința aderării României la spațiul Schenge.
Tot miercuri seară, premierul României, Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei au avut o convorbire telefonică privind votul Austriei de azi. Ciucă l-a informat pe Karl Nehammet despre solicitarea României de intrare în Schengen și a prezentat argumentele guvernului.
Între timp, cancelarul austriac, acuzat alături de partidul pe care îl conduce de acte de corupție și furt de bani publici, se plânge de presiunile făcute în România asupra firmelor austriece: ”Înțeleg că se face din ce în ce mai mare presiune pe companiile austriece din România, care sunt angajatori importanți, investitori mari. E o temă de economie politică, nu de securitate. Am informat și am cerut că dacă vor exista situații în care firmele austriece vor fi supuse la presiuni, ele trebuie să informeze imediat. Am informat și misiunile internaționale, iar misiunea noastră e să ne apărăm companiile. Mă declar surprins de o asemenea manieră de acțiune dacă așa se va întâmpla, pentru că UE e mai mult decât Schengen. Noi am aderat la o uniune economică și temele ar trebui să rămână așa cum sunt: economia cu economia și securitatea cu securitatea. E o problemă nu doar a Austriei, ci e europeană”, a spus Nehammer.
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a făcut referire într-o declarație la vizita făcută de Karl Nehammer la Moscova – singura vizită a unui lider UE la Putin după declanșarea invaziei în Ucraine, aceasta arătând legăturile strănse între partidul acuzat de corupție în Austria și guvernul Nehammer și Rusia. Nehammer nu a răspuns criticilor lui Mureșan și a insistat că extinderea Schengen este o chestiune de securitate. Siegfried Mureșan este vicepreședinte al Partidului Popular European, partid din care face parte și formațiunea politică condusă de cancelarul Nehammer.
Austria nu ne vrea în Schengen și spune că spațiul Schengen trebuie reorganizat, însă votează cu ambele mâini pentru Croația, țară prin care tranzitează spre Austria mai mulți imigranți ca cei veniți din România și Ungaria.