Deputatul de Timiș Alfred Simonis, lider al grupului parlamentar PSD, a anunțat marți că a depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. ”Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă”, a declarat deputatul într-un comunicat.

”Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot. Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate”, a mai spus Simonis.

Ce prevede proiectul PSD, anunțat de Alfred Simonis?

Art. I. — Capitolul XI Indemnizatia pentru limită de vârstă, conținând articolele 49 și 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.
Art. II. – De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.
Art. III. – Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

În Parlamentul României există deja un proiect similar, depus în luna mai 2022 de USR. Proiectul a fost înregistrat la Senat, dar nu a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate din prima cameră, potrivit fișei oficiale. USR a depus proiectul după scandalul creat în urma deciziei Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că nu s-ar fi respectat procedura parlamentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.