Odata cu votul negativ dar impotriva intrarii Romaniei in spatiul Schengen, companiile austriece au fost luate vizorul investitorilor romani. Multi au anuntat ca vor renunta la serviciile bancare, altii la motorina si benzina cumparata de la companii austriece.
Care sunt principalele companii detinute de grupuri austrice in Romania ?

-Petrom – controlată 51,1% de către OMV. Petrom este cea mai profitabilă companie din România, iar statul român deține la rândul său 20,6% din acțiuni. Petrom face întreaga producție de țiței a României și jumătate din cea de gaze. Profitul Petrom a crescut de cinci ori în primele 9 luni ale anului, de la 1,6 la 9,1 miliarde de lei. OMV a cumpărat compania de stat Petrom în 2004.
– BCR – deținută de grupul austriac Erste din anul 2006, este a doua bancă din România ca mărime în funcție de active, potrivit Ziarului Financiar.
– Raiffeisen Bank – a cincea bancă din România, în funcție de active. Aceasta este fosta Banca Agricolă, preluată de grupul austriac în 2001.

Alte domenii în care companiile austriece au o prezentă mare sunt asigurările, prelucrarea lemnului și construcțiile. În asigurări, grupul Vienna Insurance Group deține în țara noastră Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață. Alte companii austriece de asigurări prezente în țara noastră sunt Uniqa și Grawe. În domniul prelucării lemnului, în țara noastră activează HS Timber Group – fosta Holzindustrie Schweighofer. Alături de aceasta activează în țara noastră și Kronospan.

În domeniul construcțiilor, Strabag și Porr sunt în topul companiilor care realizează autostrăzi pentru statul român. Concomitent, Immofinanz este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri în țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.