Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat că va propune un referendum privind regulile de urbanism în București, considerând ideea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de a organiza un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din municipiu, drept o „fumigenă”, relatează Agerpres.

„Când nu ai proiecte și nu ai despre ce să vorbești – nu faci poduri, pasaje, bulevarde, nu fluidizezi circulația – vii cu astfel de fumigene. Nu este deloc o idee nouă, este proiectul Elenei Udrea. Elena Udrea a vrut să desființeze sectoarele. Aș propune și eu un referendum și, credeți-mă, am să îl propun. Bucureștenii să se exprime – ne dorim reglementare urbanistică în acest oraș? Iată o întrebare de referendum: Stimate bucureștean, vrei ca orașul acesta să aibă niște reguli de urbanism?”, a declarat Robert Negoiță într-o conferință de presă.

Robert Negoiță este de părere că bucureștenii nu ar fi de acord cu desființarea sectoarelor. „70% din serviciile publice sunt în sarcina sectoarelor, cu bugete infime față de ce are Primăria Generală. Primăria Generală nu este în stare astăzi să își autorizeze propriile investiții”, a spus Negoiță.

În opinia sa, primăriile ar trebui să aibă un rol preponderent în reglementare și unul din ce în ce mai mic în autorizare. „Rolul să fie mai ales pe zona de reglementare, iar toate celelalte să fie în sarcina proiectanților. Rolul instituției publice ar trebui să fie acela de reglementare”, a punctat primarul Negoiță.

El consideră că descentralizarea presupune aducerea deciziei cât mai aproape de cetățean, iar primăria de sector este mult mai aproape de cetățean decât Municipalitatea. „Varianta corectă e cea în care iei atribuții de la Primăria Generală și le duci către primăria de sector. Când discutăm de termie, unde oamenii fac baie cu apă rece și iarna nu au căldură, ar trebui ca acest serviciu să treacă la sector cu finanțare cu tot, și multe alte domenii care pot fi gestionate de către sectoare”, a spus Negoiță.

În altă ordine de idei, el s-a declarat dispus să colaboreze cu primarul general, Nicușor Dan. „Cred că o persoană responsabilă, care ocupă o funcție publică, mai ales prin votul și încrederea cetățenilor, nu ar trebui să își permită ranchiuni personale. Dar am mai văzut astfel de situații. Vom vedea. Din perspectiva mea, există deschidere totală la dialog și colaborare cu absolut oricine”, a adăugat Robert Negoiță.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat duminică seara, după închiderea urnelor, că în noul mandat va reglementa relația cu autoritățile centrale prin trei referendumuri pe care intenționează să le declanșeze cu acordul și votul consilierilor generali: pe împărțirea banilor între primăria generală și primăriile de sector, pe subordonarea urbanismului și pe cine este responsabil de traficul din București. Dan a menționat că și-ar dori ca aceste referendumuri să aibă loc odată cu alegerile parlamentare. De asemenea, Nicușor Dan le-a mulțumit colaboratorilor politici și a vorbit în timpul mai multor reprize de aplauze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.