Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare, arată publicația elenă Kathimerini, citată de Rador.

Cel puțin unul din opt greci care au apelat la serviciile sistemului public de sănătate a fost nevoit să dea „plicul cu bani”. Sistemul de sănătate este în percepția marii majorități a oamenilor cel mai corupt sector al societății grecești, iar în ultimii trei ani acest sentiment s-a amplificat.

Concret, după cum arată cel mai recent raport Eurobarometru privind corupția, realizat în lunile martie și aprilie și la care au participat 1.013 persoane din Grecia, 91% dintre greci consideră că primirea de plicuri de bani, precum și abuzul de putere pentru câștig personal sunt răspândite în sistemul de sănătate. Procentul din sondajul Eurobarometru 2019 privind corupția a fost de 81%. Media cetățenilor din statele membre UE care consideră corupția un fenomen răspândit în sistemul de sănătate al țării lor este de 29%.

În Grecia, în percepția negativă cu privire la corupție, urmează autoritățile fiscale (67%), politicienii la nivel național, regional sau local (65%) și partidele politice (65%). În ultimele 12 luni, 54% dintre cetățenii greci participanți la sondaj au avut nevoie să consulte un medic sau o unitate medicală din sistemul public de sănătate (procentul similar în UE este de 77%). Dintre aceștia, 13% au declarat că, pe lângă cheltuielile oficiale, a trebuit să ofere și o plată suplimentară sau un cadou de valoare unei asistente sau unui medic sau să facă o donație unui spital (în sondajul Eurobarometru din 2019, procentul a fost de 14%). Acesta este al doilea cel mai mare procent din UE, unde în medie doar 4% au fost nevoiți să dea „plicul”. Pe primul loc se află România cu 18%.

La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cipru și Estonia, unde doar 1% au spus că au fost nevoiți să ofere o plată suplimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.