Traficul de cocaină și de metamfetamină este în creștere în Uniunea Europeană, accesul la aceste droguri atingând un nivel record, potrivit unui raport dat publicităţii recent de Oficiul European de Poliție (Europol) şi de Centrul european de monitorizare a drogurilor și dependenței de droguri (OEDT), scrie Vilaggazdasag, citată de Rador.

Potrivit raportului, în 2020, pentru al patrulea an consecutiv, autorităţile au capturat o cantitate record de cocaină, în total 214,6 tone, cele mai mari cantităţi fiind confiscate în Belgia, Olanda şi Spania. Cea mai mare cantitate de cocaină capturată în Europa ajunge aici în containere maritime, punctele de intrare pentru transporturi fiind din ce în ce mai diverse.

Tot mai multe cantităţi de cocaină sunt capturate în porturile din Europa de Est şi Turcia. Raportul mai arată că cocaina este acum procesată în Europa, iar substanțele folosite la fabricarea drogului au fost capturate în cantități mari în laboratoarele europene. Cel mai utilizat drog sintetic este metamfetamina, însă joacă un rol relativ mic în traficul european de droguri.

Cu toate acestea, cele mai recente date arată că acest drog este o amenințare tot mai mare în regiune, pe măsură ce accesul la acesta este în creştere. În perioada 2010-2020, cantitatea capturată de metamfetamină s-a dublat, iar în 2020 cantitatea confiscată a crescut de aproximativ cinci ori, ajungând la 2,2 tone.

Metamfetamina este consumată mai ales în Cehia şi Slovacia, fiind produs în primul rând în Belgia şi Olanda. Raportul atrage atenţia asupra faptului că actele de violenţă legate de traficul de droguri a atins un nivel îngrijorător în UE. În Belgia, Spania şi Olanda numărul ciocnirilor violente dintre bandele rivale de droguri a crescut în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.