Un proiect ce vizează reconstrucția Pieței Matache și revitalizarea Cartierului Buzești – Berzei va fi supus dezbaterii în ședința Consiliului Local Sector 1 programată pentru joi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de către Primăria sectorului, punctul focal al investiției îl constituie Hala Matache, în care vor fi integrate elemente din construcția originală. Hala își va menține destinația de piață agro-alimentară, iar administrația locală își propune să atragă producătorii din jurul Capitalei.

Comunicatul Primăriei detaliază planul de revitalizare a zonei din jurul pieței, inspirat din cele mai bune modele europene. Se urmărește construirea a zece spații comerciale (subsol + parter + terasă circulabilă), o parcare subterană cu 165 de locuri (12 dintre acestea vor dispune de stații de încărcare electrică), locuri de parcare pentru biciclete, spații verzi, mobilier stradal compatibil cu stilul arhitectural, trotuare etc.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a subliniat că demersurile birocratice pentru acest proiect au început în 2021, cu finalizarea studiului de fezabilitate și a altor documentații.

„Proiectul pe care l-am înaintat consilierilor locali va contribui la dezvoltarea urbanistică pe termen mediu și lung a acestei zone. Am luat în considerare nevoile de modernizare ale întregului cartier și cerințele de conservare a clădirilor de patrimoniu care conferă farmec acestui oraș. Așa cum am afirmat în repetate rânduri, salvăm ceea ce mai poate fi salvat din clădirile noastre reprezentative și reconstruim ceea ce a fost demolat de primarii care nu au acordat importanța cuvenită patrimoniului acestui oraș. Nu contează cine propune acest proiect de refacere a halei și a întregii zone învecinate; contează ceea ce lăsăm moștenire, contează să demonstrăm că este posibil”, a declarat primarul.

Toate pavilioanele pieței vor fi construite cu o „performanță energetică foarte ridicată”, cu un consum de energie aproape de zero, conform Primăriei. Accesul auto în interiorul zonei va fi interzis.

Pentru realizarea proiectului, administrația locală a colaborat cu arhitecți, membri ai comunității locale, comercianți din piață și societatea civilă.

„Fac un apel public către cetățeni, arhitecți, ONG-uri și politicieni din toate partidele: Haideți să reconstruim o parte din istoria orașului cu toată expertiza noastră! Suntem datori bucureștenilor să refacem o parte din istoria acestui oraș care a fost distrusă abuziv de fostele administrații locale”, a transmis primarul Armand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.