În urmă cu 20 de ani, în ziua de 1 Martie, de Mărțișor, se înființa Romfilatelia, unica societate desemnată de Guvernul României în emiterea mărcilor poștale românești.

În acest an, în ziua de vineri, 1 Martie, Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Ziua Mărțișorului, alcătuită din 4 timbre (cu valorile nominale de 4 lei, 5 lei, 6 lei și 13 lei), 1 plic „prima zi” și un produs special în tiraj limitat, inedite mărțișoare filatelice pentru toți prietenii timbrului românesc.

Ca simbol al primăverii, mărțișorul se prezintă ca un semn al revenirii la viață a naturii cu tot universul ei. Este oferit în fiecare an pe data de 1 Martie, ca un talisman al prețuirii, norocului și bunăstării. Bărbații îl dăruiesc doamnelor și domnișoarelor în semn de admirație și respect. O legendă explică asocierea a două culori – albul pur cu roșu – în împletirea șnururilor mărțișoarelor, pornind de la o întâmplare în care un ghiocel, răsărit timpuriu, a fost surprins de vitregia vremii, cu ger și zăpadă.

Zâna Primăverii, iubitoare și grijulie, a îndepărtat zăpada și l-a încălzit în mâinile ei dar s-a rănit la un deget și câteva picături de sânge au picat peste ghiocel și zăpada din vecinătate. Ca prin minune, ghiocelul și-a revenit, iar iarna s-a declarat învinsă. Ca prezență vizibilă, mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat cu șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor țări învecinate (vezi Republica Moldova, Bulgaria).

Împreună cu mărțișorul se oferă flori timpurii de primăvară, printre ele cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. În vremea când mărțișorul era prezent sub forma unei monede, de obicei, din argint, poetul George Coșbuc explica:,,Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele… să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe, apoi veselie și sănătate, cinste, în bine și curăție de suflet”. În vremurile în care trăim, valoarea mărțișorului începe să fie dată doar de creația artistică.

Se poate confecționa din orice material și poate să semnifice orice dorește artizanul să transmită ca mesaj perceptibil. Obiceiul de mărțișor a fost inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO în anul 2017, ca ,,evenimente culturale asociate cu sărbătorirea zilei de 1 martie”, propunerea fiind făcută într-un dosar colectiv de către Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România. Emisiunea de mărci poștale dedicată ,,Sărbătoririi Primăverii” prezintă patru imagini stilizate ale unor păsări exotice, metamorfozate în mărțișoare.

Elementele de simbol atașate imaginii păsărilor criptează mesaje care vor să transmită iubire, urări de sănătate și fericire, dragoste, noroc etc. Șnururile alb-roșu definesc cu claritate noțiunea de mărțișor, amintind tuturor bărbaților momentul sărbătoresc de a fi alături de mamele, soțiile, prietenele și colegele lor, în ziua de 1 martie, cu ,,un zâmbet, o floare” și bineînțeles, cu un mărțișor tradițional. Emisiunea va fi disponibilă de vineri, 1 martie în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.În prima zi a lunii martie, împreună cu mesajul simbolului iubirii și devotamentului transmis prin mărcile poștale ale emisiunii introduse în circulație, dorim să alăturăm urările: O primăvară frumoasă, dragi prieteni ai timbrului românesc!La mulți ani, Romfilatelia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.